Съвети за почистване на 3 вида детски играчки

Когато вкъщи имаме малки деца, винаги полагаме много усилия за почистването и дезинфекцирането на шишетата, с които ги храним, бибероните, съдовете и приборите, проветряваме стаите и т.н. Сега да поговорим за играчките. В действителност, нашите мъничета прекрават доста от времето си в контакт с играчките. Често ги прегръщат, нерядко ги слагат в устата си след като вече са били на пода. Ето няколко съвета, които биха помогнали да поддържаме чисти и дезинфекцирани играчките, за да се забавляват нашите деца, а и ние родителите да сме спокойни.

1) Плюшени играчки 

Когато децата са много малки е по-добре да избягваме пухкавите мечета и всякакви животинки, тъй като се знае, че те поемат и задържат много прах. Иначе голямата част от тях могат да се изпират в пералнята. Онези, на чиито етикет е оказано, че това не е възможно, можем да изтупаме, да поставим в найлонов плик и да го приберем във фризера за 24 часа, така ще бъдат унищожени акарите, населяващи прахта. Играчките изработени от плат обикновено са от смес на памук и полиестер и също няма проблем да бъдат изпрани в пералнята Ако по тях има някакви петна, натриваме мястото със сода бикарбонат.

2) Пластмасови играчки

Пластмасовите игрчки можем да почистим с много топла вода и спаун, след което хубаво да ги изплакнем. Ако по тях има мазни петна, то бихме могли да си послужим с бутилка със спрей капачка, в която сме разтворили хладка вода и оцет. Напръскваме играчките, оставяме ги за 5-10 минути, след което хубаво ги изплакваме. А някои твърде малки играчки можемда поставим в онези торбички специални за пералнята и да ги сложим в миялната машина на ниска температура

3) Играчките, които децата поставят в устата

Когато растат зъбките на децата ни, те поставят всичко в устата си, така предметите или грачките, които използват е нужно да почистваме и дезинфекцираме. Най-семплият начин е да ги поставим във вряща вода за десет минути, след което ги изваждаме да се охладят напълно. Но има играчки, които не може да  се обработят по този начин заради високата температура, тогава на помощ ни идва поставянето им в топла вода с оцет след като преди това са почистени, така те пак ще бъдат дезинфекцирани.