7 помощника за успешно почистване на хладилника

Почистването на хладилника е доста досадна работа, но много важна, а освен това е наложително да го правим често. Да поддържаме хладилника чист и подреден е важно, за да избегнем похабяването на храната, а от друга страна ,в случай че сме забравили онази кофичка или бурканче отворени и от тях се разнасят неприятни аромати, които ни удрят в обонянието всеки път когато отворим вратата.

Да не забравяме, че изследванията сочат, че в хладилника тайно се укриват около 8000 бактерии на квадратен сантиметър. Голяма част от тях са безобидни, но сред тях има и от онези опасните, които причиняват салмонела и стафилококи. Но колко често трябва да го чистим? Няма стандартен отговор на този въпрос, но все пак добре е да го правим поне два пъти в месеца.

Първата крачка е да изпразним хладилника

След като изключим от захранването, пристъпваме към първото основно действие: да освободим хладилника от съдържанието му. Да прегледаме и след това да изхвърлим забравената от дни в пластмасовите кутии храна, продуктите с изтекъл срок или вече развалени. След това да извадим чекмеджета и рафтове, за да ги измием. Ето сега сме готови да почистим и вътрешността на хладилника.

Почистването

За да почистим са ни нужни една гъба, кърпа за подсушаване, както и да изберем един от продуктите за почистване.

1) Течният препарат за съдове

Без съмнение е най-разпространеният начин за почистване, просто няколко капки веро върху мократа гъба.

2) Оцет

Това също е едно доста разпространено средство за да остраним мръсотията, петната и миризмите. Но не само! Той ще помогне за премахването на бактериите, пък и ако има мазни петна по повърхностите.

3) Лимонов сок

Друга опция е да забършем повърхностите с кърпа, върху която сме сложили няколко капки лимонов сок. Освен, че ще помогне в елиминиането на мазни петна, ще остави прятен и свеж аромат.

4) Сода бикарбонат

Ето още един добър начин. Може да разтворим една супена лъжица сода в хладка вода и с помощта на гъбата да почистим както вътре така и отвън хладилника.

5) Ориз

Чували ли сте някога, че оризът е отлично почиставщо средство за хладилник? Може да смелите в мелничка около супена лъжица оризови зърна, а може би имате в шкафа си оризово брашно, с което се панира чудесно?

Вземете тогава малко от него върху гъбата и ще видите, че ще премахне мръсотията по стените на хладилника. Можете от предната вечер да накиснете една-две супени лъжици ориз във вода. На другия ден когато чистите, сипете течността в бутилка с пулверизатор и напръскайте повърхностите, а после забършете със суха кърпа. По този начин дори и упорити миризми ще бъдат премахнати.

6) Сол

Същият резултата ще постигнате ако употребите сол и сода разтворени малко хладка вода.

7) Марсалски сапун

Отлично средство за почистване е и марсалският сапун, достатъчно е да настържете малко от него и да разтворите в топла вода.